Juridisk temadag om den kommunala hälso- och sjukvården nu och i framtiden
TID OCH PLATS
Den 24 oktober 2024 kl. 09.00 – 16.00.
Webbutbildning på Teams.
MÅLGRUPP
Utbildningen riktar sig till socialnämnd eller motsvarande med ansvar för kommunal hälso- och sjukvård samt all personal som arbetar inom verksamhet enligt HSL. Även övriga intresserade kommunalt verksamma är välkomna att delta.
AVGIFT
Avgiften för utbildningen är 3 450 kr per deltagare exklusive moms. I avgiften ingår dokumentation från temadagen.
FÖRELÄSARE
Jonas Reinholdsson, VD och chefsjurist Kommunlex.
Programpunkter.
– Nu gällande författningsreglering av kommunens hälso- och sjukvårdsansvar i hälso- och sjukvårdslagen (HSL).
– Andra viktiga bestämmelser som gäller för verksamheten enligt patientsäkerhetslagen (PSL) och patientlagen (PL) samt patientdatalagen (PDL) m.fl. författningar.
– Från Ädel-reformen 1992 med kommunaliseringen av hemsjukvården till ett förtydligat primärvårdsansvar samt en god och nära vård med bl.a. användning av välfärdsteknik såsom läkemedelsrobotar.
– Ädel-reformens krav på en gemensam organisation för den kommunala hälso- och sjukvården tillsammans med omsorgen till äldre och funktionsnedsatta personer.
– Vad ingår i kommunernas grundläggande hälso- och sjukvårdsansvar enligt HSL?
– Vilket ansvar kan tillkomma till det grundläggande ansvaret genom hemsjukvårdsavtal eller hjälpmedelsavtal med regionen?
– Gränsdragning mot regionen samt legala begränsningar av vilka uppgifter som får överlåtas till kommunerna genom avtal.
– Särskilt om definitionen av vad som ingår i hemsjukvård samt kravet i HSL på att insatserna från hemsjukvården ska vara primärvårdsbaserade.
– Vad betyder omställningen till en god och nära vård enligt HSL med primärvården som nav för kommunens hälso- och sjukvårdsansvar?
– Utvecklingen med bl.a. läkemedelsrobotar – vilka regler gäller och vilket ansvar har kommunal legitimerad personal?
– Vad gäller för delegering av hälso- och sjukvårdsinsatser till omsorgspersonal – regleringen i PSL samt i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd.
– Vad som gäller för patientjournalföringen vid delegering av insatser?
– Vem ansvarar för vad vid egenvård enligt lagen om sådan vård.
– Skyldigheten att utfärda egenvårdsintyg samt kravet på sådana intyg för att enskilda ska få hjälp med att utföra egenvården som en del av insatser enligt SoL och LSS.
– Patienternas rättigheter enligt PL.
– Patienters rätt till bl.a. information samt rätt att välja behandling och hjälpmedel.
– Kravet på samtycke till insatser samt patientlagen undantag från kravet på samtycke.
– Vad gäller när patienten inte kan ge ett samtycke på grund av sitt hälsotillstånd, till exempel beslutsoförmögenhet på grund av långt framskriden demenssjukdom?
– Anhöriga och andra till patienten närstående personers delaktighet i hälso- och sjukvården – vilka möjligheter har de att bl.a. få del av sekretessreglerade uppgifter?
– Vissa frågor om sekretess och inre sekretess samt informationsöverföring – vad gäller för den kommunala hälso- och sjukvården?
– Utredningen om stärkt medicinsk kompetens i kommunal hälso- och sjukvård (Kommittédirektiv 2023:98) som ska redovisa sitt uppdrag den 1 november 2024.
– Vad kan utredningen innebära när de gäller bl.a. kompetensförsörjningen och möjligheten att anlita egna läkare i den kommunala hälso- och sjukvården?
– Frågor från deltagarna, diskussion och svar (i mån av tid).
ANMÄLAN OCH BEKRÄFTELSE
Anmälan ska vara Kommunlex tillhanda senast 2024-10-23. Bekräftelse skickas till anmälda deltagare.
AVANMÄLAN
Anmälan är bindande. Vid avanmälan eller vid uteblivet deltagande debiteras hel kursavgift. Anmäl gärna en ersättare vid förhinder.
INFORMATION
För övrig information eller vid frågor kontakta kursadministration på
telefon: 070-6118611 eller e-post: kurser@kommunlex.se.